søndag den 8. marts 2015

Opdatering

En kultur historisk tilgang

                                                      "Mormor-mad"

Gruppe: Lenette og Jessica


Kåring har sat fokus på dansk madkultur

Dansk og ny nordisk mad er blevet berømmet ude i verden. Men her hjemme i vores egne køkkener glemmer vi ofte vores mad rødder.

Sådan lyder det efter at danskernes nationalret er blevet kåret i november 2014.
Vores nationalret har været med til at genfinde og udvikle vores mad tradition.
Kilde: http://www.dr.dk/levnu/mad/stegt-flaesk-er-kaaret-til-danmarks-officielle-nationalret

Og ja, hvad er så danskernes nationalret ? 
Vinderen blev stegt flæsk med persillesovs og kartofler.

Efter som vi i gruppen har valgt at lave mormor-mad, ja så ligger det lige til side benet at lave måde vores national ret, men samtidig som vores mormor lavet det.

Jeg har i dag valgt at lave en god gammeldags søndagsmiddag, som vores mormor lavet den.
Dette er normalt ikke den slags mad vi plejer at lave. Vi plejer at lave det efter den sundelivsstil, med mindre fedt i.

Menu

Hovedret: 

Stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Dessert: 

Mormor's citronfromage


Hovedret:

Det var hvad jeg skulle bruge:
  • Flæsk af svinebryst el. stegestykke m. svær
  • Mel
  • Mælk
  • Smør
  • Salt
  • Peber
  • Frisk persille
  • Kartofler

Her er de ingredienser som jeg skal bruge.

Dejligt med hjælp fra min datter. Hun er her ved at komme salt på flæskestykkerne, hvor efter de skal ligge og trække lidt i køleskabet.

Imens hjælpes vi med at skrælle kartoflerne.

Her er flæskestykkerne lagt på en rist, med en bradepande under.
De kan steges på en pande, men vi har valgt at gøre det som min mormor gjorde.

 Persillen er blevet plukke og lagt i en vaskebalje med vand, så det er helt fri for jord.

Så bliver persillen hakket.

Jeg har lavet en opbagt sovs, ikke noget vi normal får, men efter det skal være som vores mormor mad, så hører der sig opbagt sovs til.
Jeg har først smelte noget smør, hvor efter jeg har tilsat mel og rørt det sammen.
Lidt efter lidt har jeg tilsat mælk og tilsidst lige inden sovsen har den rette tykkelse, har jeg brugt noget af kartoflenvandet. Jeg har smagt sovsen til med salt og peber og ladet den koge op.
Efter sovsen har kogt godt igennem, kommer jeg persillen i.

 Så er der serveret stegt flæsk m. persillesovs og kartofler.


Velbekomme!!


Desserten:

Det var hvad jeg skulle bruge:
  • 6 æggeblommer
  • 3 æggehvider
  • 6.spsk. sukker
  • 6 blade husblads
  • 21/2 øko. citroner
  • Citronskal fra 11/2 øko. citron
  • 2,5 dl. piskefløde
  • 11/2 dl.piskefløde til pynt



Citronerne presset

Skallen fra citronerne rives

Jeg har slået æggeblommer ud i en skål og æggehvider i en anden skål.

Æggehviderne piskes stive.

     Æggeblommer, sukker og revet citronskal piskes luftig.

Husbladsen har ligget i kold vand ca. 10 min.
Den smeltes over vandbad med citronsaften.

 Den smelte husblads og citronsaft røres i æggemassen.

 Derefter vendes de piske æggehviderne i.

 Så vendes den piskefløde i

 Tilsidst kommes citronfromagen over i en skål og stilles på køl et par timer el. gerne natten over.


Inden servering piskes resten af piskefløden til en ret stiv skum.
Fromagen pyntes med flødeskumstoppe langs skålens side.

Velbekomme!!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar